Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Β' Συνάντηση στο Πάρκο «Τα άστρα στο Πάρκο. Μια συζήτηση με τους ειδικούς»

Β' Συνάντηση στο Πάρκο «Τα άστρα στο Πάρκο. Μια συζήτηση με τους ειδικούς»

Β' Συνάντηση στο Πάρκο «Τα άστρα στο Πάρκο. Μια συζήτηση με τους ειδικούς»

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος διοργάνωσαν διημερίδα με θέμα «Τα άστρα στο Πάρκο. Μία συζήτηση με τους ειδικούς» την Παρασκευή 30 Ιουνίου και το Σάββατο 1η Ιουλίου 2023 στο συνεδριακό κέντρο του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης (θέση Λιβάδια Κοτύλης, Γράμμος).
 
 
Η διήμερη συνάντηση στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης ήταν αφιερωμένη στη βιολογική και αστρική ζωή σε διάφορες πτυχές και κλίμακες του σύμπαντος. Συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις της εμφάνισης και ανάπτυξης της βιολογικής ζωής. Στη συνέχεια, τους επιστήμονες απασχόλησαν οι συνθήκες για τη ζωή μακριά από την προστασία που παρέχει ο πλανήτης μας, η πιθανότητα μετοίκησης της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες, καθώς και ο ρόλος των κομητών στην ανάπτυξη και την καταστροφή της ζωής. Τέλος, συζητήθηκαν θέματα για τη δημιουργία, την εξέλιξη και τον θάνατο των αστεριών, των πλανητών και των γαλαξιών.
 
 
Εισηγητές του διημέρου ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες στα πεδία της Αστροφυσικής, Κοσμολογίας, Παρατηρησιακής Αστρονομίας, Διαστημικής Φυσικής, Δυναμικής του Ηλιακού Συστήματος, Διαστημικής Ιατρικής, Διαστημικής Έρευνας και Αποστολών, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
 
 
Το διήμερο ολοκληρωθηκε με βραδινή παρατήρηση του σκοτεινού ουρανού του Γράμμου που ενθουσίασε και ενέπνευσε τους συμμετέχοντες, σε συνεργασία με τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας.
 
Ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων η συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Μας δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε διακεκριμένους επιστήμονες με μεγάλη διεθνή παρουσία, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις σκέψεις τους για τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του κόσμου, που ενδιαφέρουν κάθε ενημερωμένο πολίτη».
 
 
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, καθηγητής Ιωάννης Α. Δαγκλής εν όψει της εκδήλωσης δήλωσε: «Στη διήμερη αυτή συνάντηση στην υπέροχη φύση του Γράμμου, θέλουμε να ψηλαφίσουμε τα συστατικά του σύμπαντος, των αστεριών και των πλανητών. 
 
 
Ευελπιστούμε οι επιστημονικές διαλέξεις να αποτελέσουν έναυσμα για εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας».
 
 
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γράμμου.