Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Απαραίτητες πληροφορίες για το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Απαραίτητες πληροφορίες για το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Απαραίτητες πληροφορίες για το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Πώς πηγαίνουμε στο ΠΕΣ
 
Αν χρησιμοποιείτε GPS, μη βάλετε στην αναζήτηση τη φράση «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης», γιατί θα σας στείλει από διαδρομή με κακό χωματόδρομο. Βάλτε τη λέξη «Πεύκος» αν έρχεστε από Καστοριά, και τη λέξη «Πευκόφυτο» αν έρχεστε από Γρεβενά ή από Ιωάννινα/Κόνιτσα.
 
Αν έρχεστε από Καστοριά
Από την Καστοριά μέχρι το ΠΕΣ (μέσω Νεστορίου-Πεύκου)  η απόσταση είναι 50 χλμ. και ο απαιτούμενος χρόνος περίπου μία ώρα για τα αυτοκίνητα και μιάμιση  για τα λεωφορεία. 25 χλμ. μετά την Καστοριά και λίγο πριν μπείτε μέσα στο Νεστόριο θα ακολουθήσετε την ταμπέλα προς το χωριό Πεύκο και τα άλλα χωριά του Γράμμου. Μέσα στο Νεστόριο θα βρείτε ένα μεγάλο σταυροδρόμι, σαν πλατεία, και θα συνεχίσετε ευθεία (όχι δεξιά πάνω) ακολουθώντας την ταμπέλα προς «River Party». Συνεχίζετε όλο ευθεία σε μια διαδρομή με πολλές στροφές που ακολουθεί το φαράγγι του Αλιάκμονα, μέχρι που φτάνετε στο χωριό Πεύκο. Μετά το χωριό Πεύκο ΔΕΝ στρίβετε δεξιά προς το χωριό Γράμμος, αλλά συνεχίζετε όλο ευθεία. 7 χλμ. μετά το Πεύκο υπάρχει διασταύρωση στα αριστερά όπου αρχίζει ένας χωματόδρομος σε ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (αρχές Οκτωβρίου 2019 έγιναν έργα σημαντικής βελτίωσης του), μήκους 3,5 χλμ., που οδηγεί στο ΠΕΣ. 
 
Αν έρχεστε από Θεσσαλονίκη
Αν έρχεστε από  τη Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας  θα πρέπει να στρίψετε προς Καστοριά  δύο χιλιόμετρα μετά τον κόμβο της Σιάτιστας και να μπείτε στην κάθετο της Εγνατίας. Μετά από περίπου 40 χλμ. και αφού περάσετε την έξοδο για Βογατσικό θα δείτε μια έξοδο με ταμπέλα που γράφει «Καστοριά-Νότια». ΜΗΝ την ακολουθήσετε, γιατί έτσι θα μπείτε μέσα στην πόλη.  Συνεχίστε για 6-7 χλμ. μέχρι να βρείτε την ταμπέλα που γράφει «Μανιάκοι». Τότε βγαίνετε από την εθνική οδό και στρίβετε μετά αριστερά προς Νεστόριο. Ύστερα ακολουθείτε τις οδηγίες που αναφέρονται στην παραπάνω ενότητα «Αν έρχεστε από Καστοριά».
 
Αν έρχεστε από Γρεβενά
Από τα Γρεβενά  μέχρι το ΠΕΣ η απόσταση είναι 70 χλμ. (περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά με αυτοκίνητο) μέσω Δοτσικού-Επταχωρίου. Αν έχετε GPS, προτείνουμε να βάλετε ως κατεύθυνση το χωριό Πευκόφυτο. Αφού περάσετε το Επταχώρι θα στρίψετε δεξιά, ακολουθώντας τις ταμπέλες Χρυσή, Πευκόφυτο, Νεστόριο.
Περίπου 8-9 χιλιόμετρα μετά το Πευκόφυτο υπάρχει σταυροδρόμι, όπου στρίβετε δεξιά και μπαίνετε σε πολύ καλό χωματόδρομο, μήκους 3,5 χλμ., ο οποίος οδηγεί στο ΠΕΣ. 
 
Αν έρχεστε από Κόνιτσα
Από  την Κόνιτσα  η απόσταση είναι 65 χλμ. (μία ώρα περίπου με το αυτοκίνητο). Αν έρχεστε από Κόνιτσα, στρίβετε 3 χλμ. πριν το Επταχώρι αριστερά, ακολουθώντας την ταμπέλα προς Νεστόριο.  Περίπου 8-9 χλμ. μετά το Πευκόφυτο θα βρείτε ταμπέλα που δείχνει προς Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Στρίβετε δεξιά και μπαίνετε σε πολύ καλό χωματόδρομο, μήκους 3,5 χλμ. που οδηγεί στο ΠΕΣ.
 
Προτείνουμε η επιστροφή από το ΠΕΣ στην Καστοριά να γίνει μέσω Κοτύλης. Η διαδρομή αυτή είναι 42 χιλιόμετρα (δηλαδή 8 χλμ. μικρότερη σε σχέση με τη διαδρομή μέσω Πεύκου), ωστόσο περιλαμβάνει 8-9 χλμ. χωματόδρομου με μέτρια προς κακή βατότητα. Οι επισκέπτες που ακολουθούν τη διαδρομή έχουν τη δυνατότητα της επίσκεψης στο επιβλητικό τοπίο της θέσης «Χάρος». 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ