Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Μια μέρα στο Πάρκο

Μια μέρα στο Πάρκο

Μια μέρα στο Πάρκο

Περιήγηση στις εκθέσεις και στον χώρο
Κάθε Κυριακή στις 11 το μεσημέρι, τις αργίες, αλλά και τις καθημερινές (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης) γίνονται ξεναγήσεις. Διαρκούν περίπου ένα τρίωρο και περιλαμβάνουν επίσκεψη στις δύο μόνιμες εκθέσεις, καθώς και στις περιοδικές, περίπατο στο δάσος και συζήτηση.  
 
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Σχολεία, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, σύλλογοι ή ομάδες ενδιαφερόμενων μπορούν να συνδυάσουν την επίσκεψη στον χώρο και στις εκθέσεις με δραστηριότητες όπως παρακολούθηση ταινιών ή ντοκιμαντέρ, συζητήσεις, ειδικά θεματικά εργαστήρια ή σεμινάρια (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).
 
Η Βιβλιοθήκη
Στη Βιβλιοθήκη του ΠΕΣ ο επισκέπτης θα βρει περισσότερους από 1.500 τίτλους, επιστημονικούς αλλά και λογοτεχνικούς, που εμπλουτίζονται διαρκώς. Αφορούν την ιστορία (με έμφαση στην τοπική ιστορία και τον Εμφύλιο Πόλεμο), τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
 
Πεζοπορικές διαδρομές
Το ΠΕΣ βρίσκεται σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, ένα δάσος μαγικό, που αξίζει κανείς να το περπατήσει. Υπάρχουν πολύ όμορφες πεζοπορικές διαδρομές που ξεκινούν από εδώ. Η πιο εντυπωσιακή είναι αυτή που οδηγεί στο ύψωμα Χάρος (ή Σπανούρα), το οποίο απέχει 4 χλμ. (περπάτημα 3 ωρών περίπου, μαζί με την επιστροφή). Αξίζει, ακόμα, να ακολουθήσει κανείς το μονοπάτι προς Μυροβλήτη και να δει το υπέροχο δάσος στην περιοχή Τρία Σύνορα, ενώ πολύ ωραία είναι και η διαδρομή (από σημαδεμένο μονοπάτι) προς το ύψωμα Πύργος Κοτύλης.
 
Διαδρομές με το αυτοκίνητο
Το ΠΕΣ μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για αξέχαστες ορεινές διαδρομές. Σε απόσταση μόλις 17 χλμ. θα συναντήσουμε ένα εκπληκτικό τοπίο στη λίμνη Αρένες (ή Μουτσάλια), σε υψόμετρο 1.750 μ. Από εκεί μπορεί να συνεχίσει κανείς για Αετομηλίτσα και προς Ήπειρο. Εντυπωσιακό είναι το αλπικό τοπίο γύρω από το χωριό Γράμμος, 23 χλμ. από το ΠΕΣ. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά όμορφα χωριά, που αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς (Νεστόριο, Νέα και Παλαιά Κοτύλη, Πεύκο, Πευκόφυτο, Χρυσή, Κυψέλη, Λιβαδοτόπι, Τρίλοφος, Επταχώρι, Δοτσικό κ.ά.). 
 
Διαμονή
Η διαμονή στο ΠΕΣ, για μία ή περισσότερες μέρες και νύχτες, αποτελεί σπάνια εμπειρία, η οποία επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει τον μοναδικό φυσικό πλούτο και να αισθανθεί τον ιστορικό τόπο του Γράμμου. Για τον σκοπό αυτό λειτουργεί ξενώνας με 12 άνετα, μεγάλα δωμάτια, καθώς και καφέ-εστιατόριο, που τα διαχειρίζεται ο Συνεταιρισμός Γυναικών Νεστορίου. Τα δωμάτια προσφέρουν θαυμάσια θέα στην οροσειρά των Αρένων, ύψους περίπου 2.200 μ., η οποία χωρίζει την  Ήπειρο από τη δυτική Μακεδονία.
 
Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Νεστορίου.
Ο συνεταιρισμός «Γεύσεις Γράμμου» ιδρύθηκε το έτος 2011. Οι γυναίκες του Νεστορίου, οι οποίες διαχειρίζονται το εστιατόριο και τον ξενώνα, φτιάχνουν πολύ νόστιμα σπιτικά προϊόντα (μαρμελάδες, λικέρ, γλυκά του κουταλιού κ.ά.), τα οποία μπορούν να αγοράσουν οι επισκέπτες.