Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Τοπία του Γράμμου

Τοπία του Γράμμου

Τοπία του Γράμμου

topia_front.jpg

Photo Gallery

Ορεινοί όγκοι και δυσπρόσιτα οροπέδια συνθέτουν το επιβλητικό τοπίο της περιοχής. Εξέχουσα θέση σε αυτό κατέχει ο Γράμμος, το τέταρτο σε ύψος ελληνικό βουνό, στα όρια Ηπείρου, δυτικής Μακεδονίας και Αλβανίας. Αποτελεί τη βόρεια απόληξη της οροσειράς της Πίνδου, με υψόμετρο 600-2.500 μ. Βραχώδεις ορθοπλαγιές, κορυφές βουνών, εκτεταμένα δάση, ποτάμια και λίμνες δημιουργούν ένα ζωντανό μουσείο της φύσης, χάρη στα πλούσια οικοσυστήματα, με εκατοντάδες είδη φυτών, δέντρων και ζώων.
 
Βελανιδιές, οξιές, έλατα, μαύρα πεύκα, σφένδαμοι και κέδροι είναι τα πιο συνηθισμένα δέντρα της περιοχής. Συναντάμε πάνω από 40 είδη ορχεοειδών, πάνω από 25 είδη τριφυλλιών, μεγάλη ποικιλία μανιταριών, το σπάνιο σαρκοφάγο φυτό Pinguicula balcanica, αγριογαρίφαλα και θυμάρι, καθώς και πολλά άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
 
Στην περιοχή θα βρούμε δρυοκολάπτες (εννέα από τα δέκα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα) και χιονοκότσυφες και, καθώς ανεβαίνουμε υψόμετρο, πετροπέρδικες, πετροκότσυφες, τη σπάνια κοκκινοκαλιακούδα και πολλά είδη αετών. Ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αγριόγιδα, λύκοι, αλεπούδες, ασβοί και αρκούδες αποτελούν μόνιμες παρουσίες. Τα πλούσια νερά επιτρέπουν την ανάπτυξη πυκνών πληθυσμών αμφιβίων: από τα 18 είδη αμφιβίων που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα 11 συναντώνται στον Γράμμο. 
 
Η φωτογραφική έκθεση «Γράμμος: Διαδρομές στη φύση» παρουσιάζει τον πλούσιο φυσικό κόσμο του τόπου. Περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα χαρακτηριστικά τοπία, καθώς και από τα λουλούδια,  τις πεταλούδες, τα πουλιά και τα ζώα της περιοχής, η οποία, χάρη στην πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα που παρουσιάζει, έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.