Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους

Ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους

Ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους

Ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους

Οι ανταλλαγές πληθυσμών που ακολούθησαν τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκατέστησαν τη δημογραφική ισορροπία. Ωστόσο, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή προέκυψε το ζήτημα της εγκατάστασης προσφύγων από τον Πόντο.

Στο πλαίσιο αυτό, η αγροτική αποκατάσταση αποδείχτηκε δύσκολη. Σοβαρά προβλήματα ταλάνιζαν τους γεωργούς: η καθυστέρηση της αποξήρανσης του έλους Σαρί-γκιόλ (νομός Κοζάνης) και της διανομής των παλαιών τσιφλικιών, οι ανεπαρκείς κλήροι των ντόπιων, οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων, η έλλειψη ζώων για όργωμα, οι ασθένειες των ζώων, οι ακρίδες, η παγωνιά και ο λίβας. Το ζήτημα των βοσκοτόπων ήταν επίσης καυτό. Η ληστεία ήταν παρούσα μέχρι τα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά.

Αντίθετα, εντυπωσιακή ήταν η ανασυγκρότηση των επαρχιακών κέντρων. Ο ηλεκτροφωτισμός, η υδροδότηση και η αυτοκίνηση προχωρούσαν. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κοινωνικές εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες, επισκέψεις θεατρικών θιάσων και ποδοσφαιρικοί αγώνες πύκνωναν. Τα αισθήματα του πατριωτισμού ήταν έντονα και επηρέαζαν τις επιλογές του πολιτικού κόσμου.